Bemutatkozás

Szövetségünkről

A GÉMOSZ BEMUTATKOZIK

A Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége 93 alapító taggal 2002. május 8-án alakult meg.

Alapításának szükségszerűségét igazolta a szakmát érintő európai változások sora és az országhatáron belüli problémák megoldásának igénye.

Abban az időben Magyarországon mintegy 800 márkakereskedő cég 1100 szalonban foglalkozott új gépkocsik értékesítésével. A márkakereskedések éves összesített forgalma meghaladta az évi 1500 milliárd forintot. A kereskedések mintegy 30-35 ezer munkavállalót foglalkoztattak. A kereskedelemhez kapcsolódó kiegészítő tevékenységekben – autójavítás, autóalkatrész kereskedelem, oktatás, stb. – mintegy 8-10 ezer vállalkozás vett részt, miközben a hozzájuk tartozó munkavállalói létszám meghaladta az 50 ezer főt.

A 2009-et követő drámai kereslet csökkenés után 2011-re hazánkban 329 tulajdonos illetve 470 kereskedés maradt, a gépjárműpiaci szereplők száma 60%-kal csökkent. A válság által hazánkban legsúlyosabban érintett ágazatok egyike az autókereskedelem volt. Azok maradtak a pályán, akik folyamatos odafigyeléssel és a szakma iránti elkötelezettséggel vezették vállalkozásaikat.

A márkakereskedések a legjelentősebb adófizetők közé tartoznak, és szakemberek ezreit foglalkoztatják. Élen járnak a környezetvédelemben, az elsők között voltak, akik a szelektív hulladékgyűjtést megvalósították, mely tevékenységgel ma is példát mutatnak.

A szakma jelentős beruházásokat valósított meg, a legmodernebb szalonok építésével és a járulékos befektetésekkel meghatározó tényezői a gazdaságélénkítő folyamatoknak. A tulajdonosok a verseny- és piacképességük  érdekében nagy hangsúlyt fektetnek a minőségi változásokra. Általánossá vált a többmárkás kereskedés annak érdekében, hogy az ügyfelek kiszolgálását magas színvonalon és széles választékkal végezhessék.

A GÉMOSZ szerepe a Magyar autókereskedelem területén

Az autókereskedelmi szakma sérülékeny, gondjainak megoldása csak összefogással lehetséges. A Szövetség céljául tűzte ki a hazai márkakereskedők összefogását, a szakmán belüli érdekegyeztetést, a márkakereskedők érdekképviseletét és érdekvédelmét Magyarországon és külföldön egyaránt.

A GÉMOSZ 2003. február 26-án elsőként a közép-kelet európai országok közül vált a CECRA (az európai autókereskedelem érdekvédelmi szövetségének) tagjává, mely a szakma meghatározó szövetsége. A CECRA konzultációs és koordinációs feladatokat is ellát a gépjárműipari szervezetek (ACEA), az Európai Unió, az Európai Bizottság, az Európai Parlament, valamint az európai intézmények között.

Ez a kapcsolat 2022-ben új értelmet nyert, mert delegált szakjogászunk, dr. Szabó Levente segítségével, intenzíven részt veszünk a szakmát érintő európai jogszabályok előkészítésében, véleményezésében.

A CECRA-ban végzett munka lehetővé tette más szövetségekkel is az együttműködést, így tagjai vagyunk az AECP-nek, a Stellantis által forgalmazott márkák európai szövetségének. Szoros kapcsolatot tartunk fenn a Kínai Márkakereskedők Szövetségével, valamint együttműködünk a NADA-val, az Amerikai Márkakereskedők Szövetségével is. Ezek a kapcsolatok teszik lehetővé, hogy rálássunk a globális autóipari folyamatokra, mely információkkal a márkakereskedők munkáját, döntéseit tudjuk hatékonyabban segíteni.

A független autójavítók kérdésében – az EU állásponttal egyetértésben- a szervizek közti kapcsolatok javítására törekszünk. Szövetségünk azt vallja, hogy a szakmai tevékenység során ne annak típusa (kereskedő-autójavító), hanem a működés minőségének a szintje legyen a mérce. A GÉMOSZ potenciális partnerének tekint minden olyan vállalkozást, amely a vevők elvárásával összhangban, korrekt, minőségi szolgáltatásokat nyújt, ezért velük együttműködésre törekszik. A márkakereskedők stratégiai  partnerei, szövetségesei ezeknek a független javítóknak!

Azokkal a szereplőkkel viszont, akik a fekete, vagy szürkegazdaság gyakorlata szerint működnek, nem tesznek eleget adó és járulékfizetési kötelezettségeiknek,  károsítják a  környezetet, nem tartják be a szakmai szabályokat, nem kíván közösséget vállalni.

A GÉMOSZ feladatának tekinti, hogy érdekképviseletet lásson el, szakmai javaslatokat és segítséget adjon a hatóságok, az állami szervezetek részére. Ennek érdekében a társadalmi szervezetekkel, a minisztériumokkal, a hivatalokkal, a kormánnyal, az autógyártókkal, az importőrökkel, a kamarákkal megbeszéléseket folytatott és kíván folytatni ezután is. A Szövetség arra törekszik, hogy jelen legyen a szakmát érintő törvények, jogszabályok előkészítésénél.

2011-2012-ben részt vettünk az Európai Unió nemzetközi oktatási projektjében, a Leonardo programban, melynek célja volt az autóipari oktatás fejlesztése Franciaország, Románia és Magyarország együttműködésével.

Feladatot vállalunk a környezetvédelemben és a szakmai oktatás színvonalának emelésében.

A GÉMOSZ 2016-ban társszövetsége lett a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ).

2022-ben beléptünk a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetségbe, hogy az alternatív üzemanyagok területén is minél szélesebb körben tájékozódhassunk.

Ma a szövetségnek 90 tagja van, nagy részük több telephellyel és márkával fedi le a hazai újautó piacot.

E-mail: gemosz@gemosz.hu.

Aktuális Hírlevelünk elérhető itt.