Bemutatkozás

Szövetségünkről

A GÉMOSZ BEMUTATKOZIK

A Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége 93 alapító taggal 2002. május 8-án alakult meg.

Alapításának időszerűségét igazolta a szakmát érintő európai változások sora és az országhatáron belüli problémák megoldásának igénye.

Abban az időben Magyarországon mintegy 800 márkakereskedő cég 1100 szalonban foglalkozott új gépkocsik értékesítésével. A márkakereskedések éves összesített forgalma meghaladta az évi 1500 milliárd forintot. A kereskedések mintegy 30-35 ezer munkavállalót foglalkoztattak. A kereskedelemhez kapcsolódó kiegészítő tevékenységekben – autójavítás, autóalkatrész gyártás és kereskedelem, oktatás, alvállalkozói kiszolgálás, stb. – mintegy 8-10 ezer vállalkozás vett részt, miközben a hozzájuk tartozó munkavállalói létszám meghaladta az 50 ezer főt.

2011-re hazánkban 329 tulajdonos illetve 470 kereskedés maradt, a gépjárműpiaci szereplők száma 60%-kal csökkent. Látható, hogy a válság által hazánkban legsúlyosabban érintett ágazatok egyike az autókereskedelem. Azok maradtak a pályán, akik folyamatos odafigyeléssel és a szakma iránti elkötelezettséggel vezetik, vezették vállalkozásaikat.

A márkakereskedések a legjelentősebb adófizetők közé tartoznak, és szakemberek ezreit foglalkoztatják. Élen járnak a környezetvédelemben, az elsők között voltak, akik a szelektív hulladékgyűjtést megvalósították, mely tevékenységgel példát mutatnak.

A szakma jelentős beruházásokat valósított meg a szalonok építésével és a járulékos befektetésekkel meghatározó tényezői a gazdaságélénkítő folyamatoknak. A verseny- és piacképesség  érdekében nagy hangsúlyt fektetnek a tulajdonosok a minőségi változásokra. Egyre elterjedtebbé vált a többmárkás kereskedés annak érdekében, hogy az ügyfeleik kiszolgálását a legmagasabb színvonalon végezhessék.

Milyen szerepe van az autókereskedelem területén a GÉMOSZ-nak?

Ma az autókereskedelmi szakma sérülékeny, gondjainak megoldása csak összefogással lehetséges. A Szövetség céljául tűzte ki a magyar márkakereskedők összefogását, a szakmán belüli érdekegyeztetést, a magyar márkakereskedők érdekképviseletét és érdekvédelmét Magyarországon és külföldön egyaránt.

A GÉMOSZ 2003. február 26-án – elsőként a közép-kelet európai régió Unión kívüli országai közül – tagjává vált a CECRA- nak (az Unió autós- érdekvédelmi és szakmai szövetségének), mely a szakma legszámottevőbb szövetsége, s amely konzultációs és koordinációs feladatokat is ellát a gépjárműipari szervezetek (ACEA), az Európai Unió, az Európai Bizottság, az Európai Parlament, valamint az európai intézmények között.

A Szövetség tevékenységét elsődlegesen a márkakereskedők érdekében folytatja. Óvni kívánja a megteremtett értékeket, a munkahelyeket.

A független autójavítók kérdésében – az EU álláspont elfogadásával- a kereskedelem és a szervizek közti kapcsolatok javítására törekszik. Szövetségünk azt vallja, hogy a szakmai tevékenység során ne a tevékenység típusa (kereskedő-autójavító), hanem a működés minőségének a szintje legyen a mérce. A GÉMOSZ potenciális partnerének tekint minden olyan vállallkozást amely a minőségi elvárásokat teljesíti, velük együttműködésre törekszik. Azokkal a szereplőket viszont, akik a fekete, vagy szürke gazdaság elvei szerint működtetik vállalkozásukat, nem tesznek eleget adófizetési kötelezettségeiknek,  károsítják a  környezetet, nem tartják be a szabályokat, nem tudja támogatni.

A márkakereskedők stratégiai  partnerei, szövetségesei  a független javítóknak!

A GÉMOSZ feladatának tekinti, hogy érdekképviseletet lásson el, szakmai támogatást adjon a hatóságok, illetékes hivatalok felé. Ennek érdekében a társadalmi szervezetekkel, a minisztériumokkal, a hivatalokkal, a kormánnyal, az autógyárakkal, az importőrökkel, a kamarákkal megbeszéléseket folytatott és kíván folytatni ezután is  a megoldandó feladatokról, valamint a törvényi változások előkészítéséről. A Szövetség arra törekszik, hogy jelen legyen a szakmát érintő törvények, jogszabályok előkészítésénél.

Feladatot vállal a környezetvédelemben és a szakmai oktatás színvonalának emelésében. 2011-2012-ben részt vett az Európai Unió nemzetközi oktatási projektjében, a Leonardo programban, melynek célja volt az autóipari oktatás fejlesztése Franciaország, Románia és Magyarország együttműködésével.

Szervezetünk rendezésre törekszik a használtautó szürkeimport területén.

A GÉMOSZ 2016-ban társszövetsége lett a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ), hogy számtalan közös célját a két szövetség együttesen valósíthassa meg.

Ma a szövetségnek 144 tagja van. Ők a legaktívabbak, a leginkább tettre készek. Tagjaink egyénileg vagy márkaszövetségeken keresztül képviseltetik magukat. Márkaszövetségeink a következő márkákat forgalmazzák: Audi, Fiat, Mazda, Opel, Peugeot, Seat, Skoda, Toyota, Volkswagen. Egyéni tagjaink egyéb márkák forgalmazásával is foglalkoznak: BMW, Citroen, Ford, Renault, Suzuki, Volvo.

A GÉMOSZ iroda elérhetősége tel: 1 877-2150, fax: 1 222-9000.

E-mail: gemosz@gemosz.hu.

Aktuális Hírlevelünk elérhető itt.