Beszámoló a GÉMOSZ Országjáró körút, 2021 évi indító rendezvényéről

 

A GÉMOSZ megtartotta országjáró körútjának első értekezletét Budaörsön a Holiday Inn Hotelben. A rendezvényen a budapesti és a Pest megyei márkakereskedők vettek részt. Az országjáró körút rendezvényeinek célja, tájékoztatni a márkakereskedőket a szakmát érintő aktualitásokról, illetve hogy a résztvevők javaslataikkal segítsék az elnökség munkáját.

Gablini Gábor köszöntötte a megjelent márkakereskedő kollégákat és támogató partnereinket, elmondta, hogy sok érdekes információhoz jutottunk az elmúlt hónapokban.

 

Komoly kihívást jelentenek az európai autóipari változások, különösen az új Csoportmentességi törvény, amely 2023-tól lép életbe.

Ismertette a várható hatásokat, beszélt a Chip és alapanyag hiányról, a szállítási problémákról, és az ebből fakadó nehézségekről.

Mivel készletre rendeléseket a legtöbb gyártó nem engedélyez, azok volumene drámaian csökken, így nagyon sok kereskedőknek kiugróan magas Áfa fizetési kötelezettsége van. 2022 tavaszára várható a mélypont. Ennek áthidalására, a finanszírozó bankok és lízing társaságok felé javaslatot tett a GÉMOSZ, amelyet a jelenlévők támogattak.

A „Családbarát márkakereskedés” cím arany fokozatának elnyerésére új kiírás készült, amelyről Giczy Árpád adott tájékoztatást.

Gablini Gábor az Elektromos autó támogatással kapcsolatos változásról is tájékoztatta a jelenlévőket. Várhatóan decembertől, új szereplő veszi át a feladatot az IFKA-tól. A meglévő kintlévőségekkel kapcsolatban, ismét adatbekérő táblázatot küldünk ki

Ebben a folyamatosan változó és kihívásokkal terhes időszakban nagyon fontos, hogy ismét jelen legyünk az európai szövetség, a CECRA munkájában. Csak így juthatunk valós információkhoz, hiszen a közvetlen gyári kapcsolatok a legtöbb márkánál már megszűntek, vagy hamarosan megszűnnek.

Végül emlékeztetett arra, 2022-ben lesz 20 éve, hogy megalakult a GÉMOSZ, melyet jövő májusban, másfél napos programmal szeretnénk megünnepelni.

A program második részében támogatóink számoltak be a szakterületükön várható változásokról, lehetőségekről.