Tájékoztatás a GÉMOSZ Konferenciájáról

Május 24-én tartotta a GÉMOSZ a 2022 évet záró Közgyűlését és a 2023 évi első Konferenciáját, a Holiday Inn Hotelben. A GÉMOSZ elnöksége olyan programot állított össze, amely fontos, naprakész információkat nyújt a tagjaink számára.

Mi a legfontosabb napjaink gyorsan változó világában?

A gazdasági környezet, lesz-e elég új autó értékesítés és miből, hogyan vásárolnak új autót? Milyen lehetőségek vannak a lízingpiac területén? Járnak-e az autótulajdonosok a szervizeinkbe, egyáltalán használják-e az autójukat?  Mi a helyzet a munkaerő szektorban?  Mi várható az elektromobilitás területén? És talán a legfontosabb, hogy szürkül-e a feketegazdaság?

Ezekre és hasonló kérdésekre adtak választ előadóink.

Első előadónk Dr. Czomba Sándor, a Gazságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, a munkaerő helyzet aktualitásairól, tartott előadást, és arról, hogy számíthatunk-e hazai utánpótlásra a szakképzett munkaerő területén az eljövendő pár évben.   

 

Dr. Czomba Sándor

A gazdaságfehérítés és az átlátható tisztességes viszonyok alapvető érdeke minden szereplőnek. Az öregedő autópark az adóbevételek számára, továbbá a tisztességes szolgáltatók és legfőképp felhasználók számára is komoly veszteségeket okoz. Ez nem kényelmi, hanem gazdasági, pénzügyi szempont! Ma Magyarországon, az autók átlagéletkora 15,4 év. Izer Norbert, Adóügyekért felelős államtitkár, erről a mindnyájunkat érintő témáról tartott előadást.

Izer Norbert

A mai magyar gazdaság helyzetét több aspektusból is szerettük volna megvilágítani, erről a témáról az első előadást Madár István, a Portfólió rovatvezetője tartotta. Vázolta azt, hogy milyen valós gazdasági környezettel tervezhetnek középtávon a márkakereskedések tulajdonosai, és hogy számíthatnak-e arra, és mikor, hogy visszatérhetnek a vevők.

Madár István

Mint tudjuk, iparágunk többszörösen kitett a monetáris és makrogazdasági eredmények pillanatnyi hatásainak. Infláció, HUF árfolyamszintek, alapkamat tekintetében is halmozottan hátrányosan érintett az üzletünk. A kereslet csökkenés, kínálat drágulás mellett, megkerülhetetlen a magas forgóeszköz igény miatt, a készletek finanszírozásának a problémája is. Baksay Gergely, a Magyar Nemzeti Bank Közgazdasági elemzésekért és versenyképességért felelős ügyvezető igazgatója, ezekre a kérdésekre adott útbaigazítást, a Merre tovább Magyarország- a magyar gazdaságpolitika lehetőségei című előadásában.

Baksay Gergely

A márkakereskedések életét, kereskedelmünk alapját érintő jogszabályi és gyártói/forgalmazói folyamatok változásai előtt állunk. A márkakereskedések évtizedek munkáját, és vagyonuk nagyon jelentős részét lekötötték, befektették a közös üzleti siker érdekében. A gyártók szeretnének a pénzfolyamok, profitok, ügyféladatok fölött magasabb kontrollt. Az ügynöki modell bevezetése pedig komoly veszteségeket jelenthet minden márkakereskedő számára. Ezekre a kérdésekre válaszolt Dr. Szabó Levente, akivel a GÉMOSZ már a tavalyi évben is komoly munkát végezett európai egyesületünkben, a CECRA-ban.

Dr. Szabó Levente

A Lízingszövetség sikeressége szorosan összefügg a márkakereskedések sikerességével. A kereslet-kínálat hatásai azonnal jelentkeznek a működésünkben. A kamatkörnyezet a korábbi időszakhoz mérten, tartósan magas. A nehézségek már megérkeztek egy ideje, a lehetőségekről, a gépjármű finanszírozás aktualitásairól, a készlet és ügyfél finanszírozásban jelenlegi helyzetéről é várható alakulásáról Zs. Nagy István, a Lízingszövetség elnöke adott tájékoztatást.

Zs. Nagy István

Az elektromobilitás az iparágunk meghatározó része lesz, vagy már az is. A bevezetés illetve átállás akkor lesz sikeres, ha az együttműködés a szabályozó, a gyártó – technológiát biztosító, és a forgalmazók – szolgáltatók között is sikeres.

Dr Nagy Ádám

A járműipar és elektromobilitás célkitűzéseiről, várható alakulásáról, Dr. Nagy Ádám, Gazdaságfejlesztési helyettes államtitkár tartott előadást.

A GÉMOSZ következő konferenciáját szeptember 21-én tartja Zalaegerszegen

a Zala Zone járműipari parkban.

Kérjük, már most írják be az eseményt a naptárukba, hiszen ott a CECRA berlini konferencián elhangzott,legfontosabb információkat osztjuk meg tagjainkkal.