Barcelona 2022 – Connect Europe
CECRA Konferencia

Szeptember közepén nagyszabású konferenciát tartott a CECRA, az Európai Autókereskedők Szövetsége Barcelonában. A több mint háromszáz fős rendezvényen a GÉMOSZ 21 fős delegációval vett részt.

A résztvevők a gálavacsora előtt

Jean-Charles HERRENSCHMIDT, a  CECRA elnöke, köszöntötte a jelenlévőket és felvázolta a konferencia programját, méltatta annak jelentőségét. Röviden vázolta a szakma előtt álló változásokat, majd bemutatta Christophe CARIGNANO, urat az Automotive – INFOPRO DIGITAL főszerkesztőjét, aki a kétnapos konferencia moderátora lett.

Jean-Charles HERRENSCHMIDT, a  CECRA elnöke, megnyitja a konferenciát

Gablini Gábor a GÉMOSZ elnöke, David Sandoval az LG Group igazgatója és Robert-Cloud Soria a Clara Automobiles Csoport elnöke indította el az új forgalmazási modellekkel kapcsolatos vitát, vázolva a jelenlegi helyzetet, a közép európai eltéréseket és rámutatva a lehetséges változásokra. A konferencián nagy hangsúlyt fektettek az új forgalmazási modellek bemutatására, azok várható hatására a kereskedőknél. Mi várható ügynökség, franchise vagy forgalmazási szerződés? Milyen ezeknek az üzleti modellekre gyakorolt következménye?

A témát különböző Workshopokon tárgyalták meg, mint például a járműadatokhoz való hozzáférés kapcsán felvetődő új kérdések, illetve milyen üzleti modell várható a használt autók piacán. Az elektromos és szén-dioxid mentes mobilitás kérdése is felvetődött, pl, hogy melyek a legfontosabb lépések a szén-dioxid-mentes európai közlekedés megvalósításához, vagy, hogy milyen szerepet fognak játszani az elektromos járművek az alacsony szén-dioxid-kibocsátásra való átmenetben?

Szó volt a kereskedők és javítóműhelyek új jövedelmi modelljeiről, arról, hogyan bővíthető ki az árrés, milyen új jövedelmező alkalmazások találhatók a meglévők mellett.

Ezt a témát is több worksopon vitatták meg, ilyen volt a használt autók újraértékesítéséről tartott beszélgetés, a munkahelyek fejlesztésére, a toborzásra tett javaslatok megvitatása, vagy az alternatív üzemanyag-megoldások, mint a hidrogénüzemű járművek térhódítása. Mindenki számára az ügynöki szerződésekkel kapcsolatos információk voltak a legfontosabbak, hogyan kezeljük az ezzel kapcsolatos változásokat, jelent-e komoly veszélyt az új forgalmazási modell a kereskedőknek.

Szó volt az új fogyasztási és finanszírozási szokások változásáról is.

A márkakereskedők adatainak védelme is fókuszban volt a konferencián, az Adatvédelmi törvény, ágazati megközelítése, mely 2022.02.23.-tól hatályos.

Az esemény végén nemzetközi kerekasztal beszélgetést tartottak, melyen részt vett Michael ALFORD a Nemzeti Autókereskedők Szövetsége (USA), Bernard LYCKE, a CECRA főigazgatója, Tim RYAN, a Kanadai Autókereskedők Szövetsége alelnöke (KANADA)

James VOORTMAN, az Ausztrál Autókereskedők Szövetsége elnöke (AUSZTRÁLIA) akikhez élőben video konferenciában csatlakozott Jinjun SHEN, a Kínai Autókereskedők Szövetsége elnöke (KINA). A konferencián tartotta közgyűlését a CECRA, melyen megválasztották az új elnököt, Jean-Charles HERRENSCHMIDT-et  Peter Daeninck, belga BMW kereskedő követi a CECRA elnöki pozíciójában.